De Britse overheid ziet af van de opslag van CO2 bij het Schotse plaatsje Peterhead, een project waarmee 1 miljard pond aan subsidie was gemoeid en waarvoor Shell één van de laatste gegadigden was. De CO2 zou worden overgepompt vanuit een gasgestookte elektriciteitscentrale.
Shell wilde samen met Scottish and Southern Energy (SSE) op termijn maximaal 10 miljoen ton CO2 afvangen en opslaan (CCS) in het vrijwel leeggepompte ‘Goldeneye’-gasveld op 2,5 kilometer onder de bodem van de Noordzee. De twee energiebedrijven dachten honderdduizenden huishoudens door middel van afvang en opslag van CO2 van schonere energie te kunnen voorzien.
Shell teleurgesteld over schrappen Britse CO2-subsidie
,,We hebben twee jaar lang kosten nog moeite gespaard om dit project van de grond te krijgen”, aldus een teleurgesteld Shell. ,,Overheidsgeld voor dit project was een belangrijk element om de de CO2-technologie commercieel levensvatbaar te maken in een zo kort mogelijke tijd. Nu die steun uitblijft, zien we voor de korte termijn geen toekomst voor het Peterhead-project”. Shell benadrukte ondanks de tegenvaller door te gaan met de ontwikkeling van CCS.
De Brits-Nederlandse multinational ziet de opslag van CO2 voor zichzelf als één van de weinige kansrijke opties om een bijdrage te leveren aan de schadelijke neveneffecten van gebruik van olie en gas voor het klimaat.
Shell heeft wereldwijd een aantal demonstratieprojecten. In Canada heeft het olie- en gasbedrijf een CO2-opslagproject dat gekoppeld is aan de winning van teerzandolie. Ook hier heeft de overheid fors bijgedragen voor in totaal 865 miljoen dollar.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl